Sprievodca výberom komína - šamotový, nerezový či plastový?

Publikované 11.10.2022

Vyspelé technológie a neustály pokrok v svete stavebných materiálov sa značne podpísali aj na množstve a kvalite dostupných systémov na stavbu komínov. Trh ich ponúka hneď viacero, pričom odlišujú sa najmä cenou a určením pre konkrétny typ vykurovacieho telesa a stavby. Medzi najpoužívanejšie patria komínové systémy so šamotových či keramických vložiek a nerezové komíny. V čom spočívajú ich hlavné výhody a odlišnosti?

Nerezové komíny sa môžu hrdiť viacerými plusmi

 

Nerezové komíny sú vyrobené z kvalitnej ušľachtilej ocele, ktorá zabezpečuje vynikajúce vlastnosti a odolnosť. Celá konštrukcia je relatívne ľahká a na rozdiel od iných typov si nevyžaduje pevný základ ako nosný bod hmotnosti komína. Využívajú sa najmä ako riešenie, keď komín nie je možné postaviť v priestore stavby, a teda sa umiestňuje do exteriéru a kotví sa o fasádu. Tým sa zjednodušuje a skracuje výstavba komína a vy sa navyše nemusíte zaoberať neporiadkom, ktorý by inak pri jeho budovaní v interiéri mohol vzniknúť. Relatívne zložité technické riešenie týchto komínov si však vyžaduje výstavbu odbornou firmou. Cena nerezového komína je preto vyššia, avšak je to investícia do budúcnosti. Antikórové komíny sú dodávané ako trojvrstvové systémy zložené z rúry určenej na odvod spalín, izolácie a vonkajšej plášťovej rúry ako celok. Nerezový komín sa môže využívať pre všetky typy palív a systémov ich spaľovania.

 

Aj šamot a keramika ponúknu vysokú kvalitu

 

Ďalšími typmi komínov sú šamotové a keramické komíny. Ich konštrukcia aj vlastnosti sú približne rovnaké, líšia sa len materiálom samotnej vložky. Sú určené pre typy vykurovania, kedy sa na odvod splodín horenia používa voľný ťah. Tieto systémy sú opäť dostupné ako trojzložkové riešenia, pričom tie nie sú na rozdiel od nerezových komínov dodávané ako celok. Sú tvorené komínovou vložkou, izolačným materiálom a presnou betónovou tvárnicou. Izoláciu tvoria presne tvarované lamelové platne na vyplnenie priestoru medzi vložkou a tvárnicou. Samotné vložky majú viacero prevedení: priame vložky, vložky s otvorom na komínové dvierka, odbočky na pripojenie dymovodu. Nech sa už rozhodnete pre akýkoľvek typ komínového systému, vždy si dobre overte jeho kvalitu. Zaujímajte sa aj o certifikáty, ktoré sú jasným dôkazom vysokej kvality a bezpečnosti vášho budúceho komína.