Výstavba komína svojpomocne

Publikované 27.10.2022

Dnešné moderné systémy komínov sa vyznačujú okrem výborných izolačných a protipožiarnych vlastností aj relatívne jednoduchou výstavbou, ktorú zvládne takmer každý domáci majster. Najmä šamotové či keramické komínové systémy sú dodávané vo forme jednotlivých funkčných dielov, ktoré staviate obdobne ako stavebnicu lega. Výstavbou pomocou vlastných síl sa značne zníži celková cena komína a vy tak ušetríte finančné prostriedky, ktoré môžete investovať do iných častí domu. Nerezové komíny majú zložitejšiu konštrukciu, a preto montáž takéhoto typu komína nechajte radšej na špecializovanú firmu.

 

Nezabúdajte na plány a výber najvhodnejšieho prevedenia komína

 

Pred samotnou výstavbou je nutné vypracovať plán. Ak staviate dom, plán komína je súčasťou stavebných plánov. Je totiž potrebné vedieť, kde presne bude umiestnené vykurovacie teleso, aby sa zabezpečilo jeho bezproblémové pripojenie na komín. Rovnako tak je nutné prispôsobiť typ komína druhu paliva a typu kotla. Takmer všetky komínové systémy sa dodávajú ako trojvrstvové riešenie pozostávajúce z komínovej vložky, izolácie a tvárnice na komín. Výnimkou je opäť nerezový komín, ktorý sa dodáva ako celok spalinovej rúry, izolácie a nosnej rúry.

 

Postup stavebných prác

 

Stavbu šamotových alebo keramických komínov začíname vybetónovaním pevného základu. Uložíme hydroizoláciu, nalepíme prvú tvárnicu a vyplníme ju betónovou zmesou. Na túto osadíme kondenzačnú ímku. Na polodrážkový spoj ímky nanesieme komínový tmel, nalepíme vložku na kontrolné komínové dvierka. Dbáme na to, aby bol tmel na všetky šamotové vložky nanesený v polodrážkach rovnomerne po celom obvode, takto dosiahneme tesnosť spojov.

Otvory v komínových tvárniciach vypilujeme pomocou klasickej brúsky a kotúča určeného na betón. Komínové dvierka a vetraciu mriežku upevníme na komínové tvárnice samoreznými skrutkami.

Nad vložku pre dvierka a sopúchovú vložku osadíme príslušný počet vložiek v závislosti od navrhnutej výšky komínovej odbočky na pripojenie dymovodu z vykurovacieho telesa.

Súčasťou trojzložkového komína je aj izolácia z minerálnych vlákien, ktorá svojou hrúbkou vypĺňa priestor medzi vložkou a tvárnicou. Otvor v plášťovej tvárnici v mieste dymovodu tiež zabezpečíme izoláciou sopúcha.

V prípade vysokého komína umiestnime pod strechou druhú vložku s komínovými dvierkami.

Po celej výške komína vkladáme do otvorov komínových tvárnic armovaciu výstuž a zalievame ju cementovým mliekom. Takto zabezpečíme tuhosť celého komína.

Na posledný diel komínovej tvárnice nasadzujeme kryciu dosku, nerezovú alebo keramickú hlavicu a Meidingerovu hlavicu, čo zabezpečí dlhšiu životnosť, ochranu materiálov a bráni zatečeniu dažďovej vody do komína.